Säkerställ stödstrukturer och resurser
Tillgång till stödstrukturer samt interna och externa resurser är en värdefull och ofta nödvändig del av arbetet för att minska utsatthet och arbetsrelaterad stress.
Stödstrukturer behövs, eftersom både den som blivit utsatt och dennes chef kan behöva stöd i hanteringen. Men också i att utveckla arbetet mot diskriminering och för en god arbetsmiljö. Men hjälp av checklistan får ni koll på vad ni redan har och vad ni eventuellt behöver förstärka i form av stöd och resurser.
Stödinsatser vid diskriminering och kränkande behandling – vilka resurser finns i er verksamhet?
Det är även angeläget att erbjuda stödjande insatser för personer som har utsatts för diskriminering eller andra former av kränkande behandling. Exempel på konkreta insatser på detta område kan handla om att:
- Erbjuda individuell handledning för medarbetare som upplever diskriminering eller rasism för att hjälpa dem att utveckla strategier för att hantera dessa situationer.
- Erbjuda psykologiskt stöd och rådgivning för medarbetare som upplever stress relaterat till diskriminering eller rasism.
- Organisera regelbundna sammankomster eller stödgrupper där medarbetare kan dela sina erfarenheter av stress eller diskriminering och få stöd och
rådgivning från sina kollegor.
Viktiga resurser i arbetsmiljöarbetet
Kom ihåg att skyddsombudet och fackligt förtroendevalda utgör viktiga resurser i arbetsmiljöarbetet. För dem har vi tagit fram en handledning kring deras roll i arbetet med utsatthet, diskriminering och arbetsrelaterad stress.
Handledning för skyddsombud och förtroendevaldahur organisationen följer riktlinjer och rekommendationerTillgång till stöd från mentorer kan skydda mot negativa effekter av diskriminering på arbetsplatsen. Organisationer bör främja mentorsrelationer och handledning
för att stödja anställda.
Skapa ett mentorskapsprogram där erfarna medarbetare stödjer och vägleder nya medarbetare, särskilt de som tillhör minoritetsgrupper.