Inom ramen för regeringsuppdraget har myndigheten även publicerat rapporten ”Arbetsrelaterad stress och ohälsa – om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion”.
Från regeringsuppdrag till praktiskt stödmaterial
Den 30 juni 2022 fick myndigheten i uppdrag av regeringen att sammanställa kunskap om sambandet mellan utsatthet och arbetsrelaterad stress, med fokus på hur etnisk tillhörighet, hudfärg och religion påverkar arbetsmiljö och hälsa. Under arbetets gång fick myndigheten ett tillägg i uppdraget som innebar att kunskapen även skulle komma till praktisk nytta och fungera som stöd för arbetsgivare, skyddsombud och förtroendevalda i det förebyggande arbetet.
Den första delen av uppdraget resulterade i rapporten ”Arbetsrelaterad stress och ohälsa – om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion” där resultaten visar att vissa grupper på den svenska arbetsmarknaden upplever särskild utsatthet för arbetsrelaterad stress och ohälsa på grund av etnisk tillhörighet och religion.

I den andra delen av uppdraget har vi gjort den sammanställda kunskapen tillgänglig i form av konkreta och praktiska verktyg för att stödja arbetsgivare i att förebygga diskriminering och främja en mer inkluderande arbetsmiljö.
I framtagande av rapporten och stödmaterialet har myndigheten samarbetat med Martin Wolgast, filosofie doktor och docent i psykologi samt legitimerad psykolog och Sima Nurali Wolgast, filosofie doktor i psykologi, legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut sam specialist i klinisk psykologi, båda verksamma vid psykologiska institutionen på Lunds universitet. Martin och Sima har mångårig erfarenhet av forskning inom diskriminering och mänskliga rättigheter.
Den 28 februari slutredovisades regeringsuppdraget och den 2 april publicerades stödmaterialet på myndighetens webbplats.
”687 dagar på Mars”
I ”687 dagar på Mars” tar du rollen som en nyanländ jordling på Mars och ställs inför situationer som speglar de utmaningar som uppstår när du ska etablera dig i arbetslivet på en främmande plats. Att byta perspektiv kan fungera som en ingång till viktiga samtal om arbetsmiljö och inkludering samtidigt som det ger en introduktion till det stödmaterialet.
Notera att vi inte skildrar all form av utsatthet, utan lyfter några specifika exempel. De återgivna situationerna är inte representativa för alla arbetsplatser, utan är framtagna för att illustrera möjliga hinder och påfrestningar som vissa grupper möter i arbetslivet. Målet är att öka medvetenhet, öppna upp för viktiga samtal och inspirera till förändring.
Mer information
Slutrapport – Samband mellan vissa gruppers utsatthet och arbetsrelaterad stress